Å-besigtigelse part 2 2025

Bjarke Borup
3.6.2025

Søndag den 25. maj 2025 mødte 26 friske og engageredeildsjæle op for at hjælpe med at besigtige strækninger i fire af øens vandløb:Øle Å, Læs Å, Gyldenså og Tingsted Å.

Formålet med besigtigelsen var at få registreret muligeindsatssteder. Er der spærringer, som i dag forhindrer fiskenes frie vandring?Vi holdt også øje med drænrør, mink og kildespring – alt sammen vigtig viden,der giver os et bedre billede af åernes tilstand.

I den nærmeste fremtid bliver alle registreringer lagt ind iet kort, og på baggrund af det, kan vi lægge en indsatsplan for, hvor vi kangøre en forskel. Kortet bliver også offentligt, så alle interesserede kan få etkig på, hvad vi har fundet.

Den overordnede plan er at hjælpe lodsejere med at få lavethuller i spærringer, så fiskene kan trække frit op og ned i åen. Det gælderbåde gydefisk, der skal nå frem til gydebankerne, men også ørredyngel, ål ogandre arter, som har brug for fri passage for at vokse op, finde føde ogoverleve – året rundt.

Hvis du sidder derude og har lyst til at være med i detpraktiske arbejde i åen, så hold øje med vores nyhedsbrev – vi sender datoerneud, så snart de er på plads. Det bliver i sensommeren.

Stor tak til Bornholms Regionskommune for hjælpen medindsatskort og kontakt til lodsejere – og en kæmpe tak til alle jer frivillige,der brugte en halv søndag i vandløbene. Det gør en forskel!

Vi må heller ikke glemme Jesper Schiøtt, der har værettovholder på hele projektet. Alt har været timet og tilrettelagt ned tilmindste detalje, og det har været et kæmpe arbejde. Der har ikke været slingeri valsen – tak for det, Jesper!

 Lidt nyttig viden om dødt ved i åerne:

Der kan næsten ikke være for meget af det. Mangevandinsekter lever i det, og det er en fantastisk fødekilde for både fisk ogfugle. Dødt ved skaber også skjul og opholdssteder – det er naturens egen mådeat gøre tingene på.

Derfor er det ikke vores opgave at rydde åerne for alt, derligger og roder. Tværtimod. Mange gange finder både vand og dyr deres egen vej.Men der er steder, hvor store stammer og grenbunker skaber så kraftigespærringer, at vi hjælper med at lave et hul i strømrenderne. Det sikrer, atfiskene kan vandre både op- og nedstrøms – også i sommermånederne, hvorvandføringen er lav. På den måde giver vi dem en chance for at finde steder,hvor der stadig er vand nok til at overleve.

Full name
Job title, Company name

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder om vores projekter og hvordan du kan bidrage.

Ved at klikke på Tilmeld Dig bekræfter du, at du accepterer vores vilkår.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fællesskab for Fremtiden

Med et medlemskab fra kun 50 kr. om året kan du gøre en konkret forskel i arbejdet for renere vandløb og øget biodiversitet.

Tak for din tilmelding!
Ups! noget gik galt... Prøv venligst igen.